Kilimanjaro 5895m

Om resmålet

Afrikas högsta topp, Kilimanjaro, är kanske ett av de mest kända bergen i världen. Det är även det enklaste av ”the 7 summits” och definitivt det mest romantiska!

Kilimanjaro är som en ö, står högt och vaktar omgivningen med de varma, torra slätterna i Tanzania. En expedition för att bestiga världens högsta fristående berg är en blandning av afrikansk kultur och natur. Under bestigningen sover du alltid i eget tält, med privat toalett för gruppen samt eget matsalstält. Du kan också känna dig trygg med våra guider som har erfarenhet av att ha bestigit Kilimanjaro i årtionden.

På våra resor passar vi även på att ge oss ut på en spännande safari och se de vilda djuren samt besöker det ca 80 meter höga Materuni Waterfall.

Kilimanjaro var ett av de första bergen jag besteg och jag blev tagen direkt. Kombinationen av den vackra naturen, människorna och de vilda djuren är oslagbart! 

Robin Trygg

Guide

Datum och pris

Den bästa tiden att klättra Kilimanjaro är under de torra perioderna när vädret är mer stabilt och klart. Detta är vanligtvis under de torra säsongerna, som sträcker sig från december till mars och från juni till oktober. Under dessa månader är det mindre regn och färre moln, vilket ger bättre utsikt och mer behagligt väder för vandringen. Det är också viktigt att undvika regnperioderna eftersom stigarna kan bli leriga och hala, vilket kan göra klättringen mer utmanande och mindre säker.

13 + 15 =

Dag 1

Ankomst 

Vi flyger från Sverige via Amsterdam för att slutligen anlända Kilimanjaro Airport (JRO). Där möts vi upp av våra guider och tar oss gemensamt till Aishi Machame hotel, vackert beläget på sluttningarna av Mount Kilimanjaro.

Dag 2

Materuni Waterfall

Acklimatiseringsdag. Vi börjar dagen med en kort bilresa upp på Kilimanjaros sluttningar, till byn Materuni, cirka 1 800 meter över havet. Denna frodiga regnskogsregion är känd för att producera några av de bästa kaffebönorna i Östafrika. Vi inleder dagen med ett besök på en liten kaffegård och lär dig om hur kaffet odlas, skördas och bearbetas lokalt. Du får även själv försöka att bearbeta, rosta och förbereda en färsk kopp kaffe på det lokala Chagga-sättet. När du har avslutat kaffepausen beger du dig till en vacker 45-minuters vandring genom kullar och dalar på väg till vattenfallet. Under vägen kommer din guide att lära dig om lokala växter och hur de används som mat och traditionell medicin, samtidigt som du får mer insikt i den lokala Chagga-kulturen. Vattenfallet ligger gömd i en orörd dal med klippor som reser sig upp till 80 meter över huvudet. Vattnet faller rakt ner som en ridå för att landa i en liten pool där du kan koppla av, äta lunch och simma i de svala bergsvattnen. Efter en stund återvänder vi till bilen och vårt hotellet.

Dag 3

Machame Camp

Guider och bärare anländer till hotellet på morgonen för att möta upp dig och hålla en snabb genomgång. Därefter transporterar vi med privat buss till Kilimanjaros nationalparksentré: Machame Gate (1 800 m). Efter att ha fått våra klättringstillstånd och registrerat oss hos sök- och räddningstjänsten, kommer gruppen att börja vandra upp till Machame Camp (3 010 m). Vandringen inkluderar en passage genom regnskogen (där tropiska skurar är mycket sannolika), så vi rekommenderar att du tar med dig inte bara extra varma kläder, utan också regnkläder.

Dag 4

Shira Camp

Efter frukost börjar du vandra upp till vårt andra läger, Shira Camp (3 845 m). Under denna dag kommer du att lämna regnskogen bakom dig och för första gången kunna se fantastiska vyer över Shira-platån framför dig. Fysiskt sett är vandringen inte svår, men du kan känna av den allt högre höjden, så var uppmärksam på din kropp och kom ihåg att välja rätt tempo. När du når lägret kommer du att äta lunch och vila lite. Vi kan där efter göra en acklimatiseringsvandring mot Lava Tower Camp med en höjdvinst på 300 meter. Tillbaka vid Shira Camp kommer du att serveras en varm middag.

Dag 5

Barranco Camp

Efter frukost lämnar du Shira Camp (3 845 m) och börjar din väg till Lava Tower (4 630 m). Denna del av rutten har många stigningar och nedstigningar som slutar vid ett läger på över 4 600 meter. Idag kan vara en ansträngande dag för vissa men viktig för att lyckas anpassa dig till höjden. Väl vid Lava Tower försöker vi tillbringa ca 1–2 timmar och en gemensam lunch kommer att serveras. Efter lunchen tar vi oss ned till Barranco Camp (3 960 m). Här kan du se den berömda Barranco-väggen, imponerande både i sin massiva storlek och branthet! Nästa dag kommer du att klättra upp på den, men oroa dig inte: den har en mycket enkel vandringsled.

Dag 6

Karanga Camp

Den här dagen är det bäst att börja tidigt för att undvika trängsel på vägen upp för Barranco-väggen. Trots väggens till synes skrämmande höjd och branthet är den faktiska klättringen ganska mild och över på ca en timme. Väl uppe ges en fantastisk fotomöjlighet med Kibo Peak som bakgrund. Där efter följer en hel del både uppförs- och nedförsbackar innan vi når fram till en välbehövlig lunchpaus vid Karanga Camp. Efter lunchen gör vi en acklimatiseringsklättring mot Barafu med sin högsta punkt på 4 270 meter. Gruppen återvänder sedan till Karanga Camp för övernattningen.

Dag 7

Barafu Camp

Efter frukost påbörjar du din väg till Barafu Summit Camp (4 640 m). Vårt team kommer att sätta upp ett läger åt dig i förväg, inklusive tält och sovsäckar, så att du kan koppla av. Efter att ha återhämtat dig måste du genomföra en acklimatiseringsklättring mot det mellanliggande Kosovo Summit Camp med sin högsta punkt på 4 800 m och sedan tillbaka till Barafu Camp, där du kommer att serveras en varm middag. Det är bäst att spendera resten av dagen med vila och sömn inför nattens klättringen mot toppen.

Dag 8

Toppdag – Uhuru Peak!

Toppbestigningen börjar vid midnatt från 4 635 m och avslutas på Uhuru Peak vid 5 895 m. Själva vandringen är ganska enkel, men den tunna bergsluften gör att andningen och kroppen känns tung. Väl uppe vid kraterkanten och Stella Point ser vi solen gå upp över Afrikas savann. Där efter tar vi de sista stegen upp till Uhuru Peak och sträcker händerna i luften. Efter segerkramar och toppbilder börjar nedstigningen till 3 820 m vid Millennium Camp där vi packar ihop våra saker. Efter ca 2 timmars vila fortsätter vi tillbaka till Millenium Camp 3820m.

Dag 9

Mweka Gate 

Lägret är beläget i en tropisk regnskog. När du vaknar kommer det att kännas lättare att andas och tillfredsställelsen av att ha nått toppen bubblar i magen. Efter en varm frukost kommer du att bege dig mot parkens utgång: Mweka Gate (1 640 m). Efter din nedstigning samlas gruppen och för de som vill finns möjligheten att dela din upplevelse om klättringen i gästboken. Där efter följer en transfer tillbaka till hotellet för en välbehövlig dusch. Eftermiddagen spenderas vid poolen skålandes i coca-cola eller champagne.  Kvällen avslutas med middag och drycker på hotellets restaurang.

Dag 10

Safari och hemfärd 

Efter en lugn morgon börjar din dag kl 10 med ett besök på African View Lodge för lunch. När du är laddad med energi ger du dig ut på en spännande eftermiddagssafari i Arusha National Park med våra guider i egna privata jeepar. Njut av parkens mångfaldiga skönhet, från stora akaciasavanner till de glittrande Momella Lakes och den majestätiska Mount Meru, Tanzanias näst högsta topp. Håll utkik efter fascinerande djurliv som apor, zebror, giraffer, vattenbufflar och lejon. Med lite tur kan du till och med få syn på en majestätisk leopard! Fågelskådningen här är otrolig, med över 400 arter inklusive de ikoniska rosa flamingos. När dagen går mot sitt slut beger vi oss till flygplatsen för en sista avskedsmiddag innan vi tar flyget tillbaka till Sverige.

Dag 11

Ankomst Sverige

Vid lunchtid landar du i Sverige med minnet av ett fantastiskt äventyr i din ryggsäck.

 

Traceable jacket