Cho Oyu 8201m

Om resan

Cho Oyu är världens sjätte högsta bergstopp. Beläget på gränsen mellan Tibet och Nepal och precis väster om Everest. Cho Oyu bestegs första gången den 19 oktober 1954 av medlemmar av en österrikisk expedition. Sedan dess har det väckt intresset hos många alpinister som vill upp på hög höjd och det har blivit en av de mest populära 8000 m bergen.

Den bästa tiden att bestiga Cho Oyu är på hösten (september/oktober) och på våren (april/maj). Den normala klätterrutten är från Tibetsidan – den nordvästra ridån. Denna rutt anses ha mindre teknisk svårighet och risker. Ändå är det fortfarande ett stort berg och att bestiga det är en utmaning som kräver att du är väl förberedd.

Cho Oyu är perfekt för dig som redan har bestigit berg i Himalaya och nu vill prova på att klättra ett berg över 8000m.

Robin Trygg

Guide

I´ve summited Cho Oyu many times since I first got here in spring 1996.

Chhiring dorje Sherpa

alpinist

Datum och pris

Den här expeditionen genomförs under vår/höst då vädret är som mest gynnsamt. Priser kan variera beroende på valutakurs och tillstånd. För aktuellt pris vänligen kontakta oss genom att använda nedan formulär.

Kontaktformulär

14 + 12 =

Dag 1

Ankomst Kathmandu

Din ankomst till Kathmandu markerar starten på vår expedition. Vi kommer att ta emot dig vid Tribhuvan International Airport och transportera dig till ditt hotell. Vi träffas igen på kvällen för en välkomstmiddag och en introduktion med resten av expeditionens medlemmar.

Dag 2-4

Kathmandu

På morgonen, den andra dagen, kommer vi att hämta ditt pass och lämna in dem på den kinesiska ambassaden i Kathmandu för ansökan om Tibet-visum, vilket tar tre arbetsdagar att behandla. Medan vi väntar på våra visum utnyttjar vi den här tiden för att besöka sevärdheter runt Kathmandu. Vi genomför också en noggrann kontroll av din personliga klätterutrustning och köper/hyr om det behövs.

Dag 5

Flyg till Lhasa

Vår ankomstpunkt i Tibet är vanligtvis staden Lhasa. Vi tar en direktflygning från Kathmandu till Lhasa Gongar Airport och kör till Lhasa city. Lhasa är huvudstaden i den autonoma regionen Tibet i Kina och är känd för Potala-palatset och stora klosterinstitutioner.

Dag 6

Sightseeing i Lhasa

Vi stannar en extra dag i Lhasa som en del av acklimatiseringen och utnyttjar tiden genom att utforska Lhasa – besöka det berömda Potala-palatset, Jokhang-templet och Barkhor-gatan.

Dag 7

Transport till Shigatse

Efter att ha tillbringat två dagar i Lhasa, där vi utforskat den tibetanska kulturen och de livliga nya moderna delarna av staden, så beger vi oss sydväst mot den näst största staden i Tibet – Shigatse. Vägresan mellan Lhasa och Shigatse erbjuder enastående landskap som få andra vägar i världen. Innan vi kommer till Shigatse passerar vi ett 5000 meter högt pass kallat ”Karo La Pass”.

Shigatse betyder ’den bördiga marken’ på det lokala tibetanska språket. Och som namnet antyder täcker det en av de största odlingsbara markerna över hela Tibet.

Dag 8

Transport till Tingri

Shigatse är också känt för ett av de viktigaste klostren i Tibet – Tashi Lhunpo-klostret, säte för Panchen Lama, som anses vara den näst högsta inkarnationen efter Dalai Lama. Så, vi besöker klostret på morgonen innan vi beger oss mot Tingri.

Tingri är ett gammalt tibetanskt bosättningsområde som ligger över 4000 m.ö.h., vilket är ett måste att stanna till innan vi beger oss mot Cho Oyu-baslägret.

Dag 9

Acklimatisering Tingri

Vi tillbringar en extra dag i Tingri för acklimatisering och för några sista förberedelser – handla matvaror. Som en del av acklimatiseringen vandrar vi till en närliggande kulle, från vilken vi kan se Cho Oyu och Everest.

Dag 10

Transport Cho Oyu BC

Nu finns det väganslutning till Cho Oyu Base Camp. Körningen från Tingri tar cirka 3 timmar med jeep.

Dag 11-13

Cho Oyu BC

Cho Oyus första basläger kallas också för det kinesiska baslägret. Vi slår läger och stannar här i två dagar för att förbereda laster och transportera dem på jakar.

Shigatse betyder ’den bördiga marken’ på det lokala tibetanska språket. Och som namnet antyder täcker det en av de största odlingsbara markerna över hela Tibet.

Dag 14

Vandring till Intermediate Camp (Gyablung)

Idag vandrar vi till Intermediate camp vid Palum för ett övernattningsläger. Ett kinesiskt militärläger finns vid Palum där passdokumenten kontrolleras.

Dag 15

Vandring till Advanced Basecamp

Vi vandrar på moränspåret längs Gyabrag-glaciären och når ABC. Den här leden brukade vara den gamla handelsvägen över Nangpa La-passet, som användes av lokala tibetaner och Sherpas från Khumbu-regionen.

Dag 16-20

Adcanved Basecamp

ABC är vår huvudbas för Cho Oyu. Under de första dagarna här på ABC acklimatiserar vi oss och förbereder oss inför vår klättringsrotation. Dessutom utför vi en puja-ceremoni för vår expedition, och Sherpa-teamet sätter upp en rutt till Camp1 – 6400m.

Dag 21-30

Acklimatisering

När vi avslutar våra förberedelser på ABC börjar vi vår acklimatisering. Det kommer att finnas två klättringsrotationer till högre läger. Första rotationen upp till Camp1; andra rotationen upp till Camp 2 och högre.

Dag 31-36

Toppförsök

Under tiden som medlemmarna genomför sina klättringsrotationer, etablerar vårt Sherpa-team Camp 3 (7500m) och öppnar en rutt upp till toppen. Sedan väntar vi på det bästa väderfönstret och lanserar ett toppförsök från ABC.

Dag 1 för toppförsök: ABC till Camp 1

Dag 2 för toppförsök: Camp 2

Dag 3 för toppförsök: Camp 3

Dag 4 för toppförsök: Toppbestigning och nerstigning till Camp 1

Dag 5 för toppförsök: Nerstigning till ABC

Dag 37

Städning av Advanced Basecamp

Vi är vid ABC för att stänga vårt läger.

Dag 38

Vandring till Iterim Camp och transport till Tingri

Vi vandrar till Palum och kör till Tingri samma dag.

Dag 39

Kör till Kyirong (2700m) Vi lämnar Tibet bilvägen från Kyirong.

Dag 40

Korsa Tibet-Nepals gräns och kör till Kathmandu

På morgonen tar vi en kort körning upp till Kina-Nepals gräns vid Kyirong och anländer till Timure, Nepal. Sedan tar vi en jeep hela vägen tillbaka till Kathmandu.

Dag 41

I Katmandu: Ledig dag

Ledig dag i Kathmandu för vila och återhämtning. Vi träffas på kvällen för en avskedsmiddag och firar vår expedition.

Dag 42

Transfer till flygplatsen i Kathmandu cirka 2-3 timmar innan din planerade avgång.

 

Traceable jacket